Tohle vypadá zajímavě. Je sice fakt, že různých vědeckých studií o vlivu bot na běh, tělo a výkon je relativně dost, existují už i seriózní výzkumy týkajících se bosého běhu, nicméně většina studií se zaměřuje buď na specifickou obuv, nebo určitý konkrétní faktor běhu. Ale s rozšiřující se škálou nabídky bot od těch nedávno běžných s polštářem pod patou až po ty nejminimalističtější se sotva viditelnou podrážkou a nálepkou „barefoot“ ztrácí jeden přehled. Je jasné, že módní trend je běhat minimalisticky (ať už to znamená cokoli), přirozeně (i když opak neexistuje), přes špičky (i kdyby měl člověk vypadat jak koza) a mluvit u toho o „zrození k běhu„, ale.. když už si rozhodnete něco obout a nechcete se jen vézt s proudem, které šlupky jsou vlastně nejlepší?

Definitivní odpověď nikdy mít nebudeme, to je jasné, ale nedávno rozvířená diskuse kolem stanoviska šéfa výzkumu firmy Asics vyprovokovala dokotora Craiga Richardse k navržení studie, jejímž záměrem je obuvní situaci trochu zpřehlednit a vyvrátit škarohlídům argumenty, kterými obhajují neschopnost změnit názor.

Cílem studie je „srovnat efekt široké škály komerčně dostupných bot na pravděpodobnost výskytu zranění a vliv na výkon, výsledky zveřejnit pro širokou běžeckou veřejnost, poskytnout je výrobcům obuvi i fyziologům, kteří boty doporučují, aby lépe rozuměli potřebám běžců.“

Metodika (shrnutí):
– Výrobci bot budou vyzváni, aby sami navrhli nejlepší běžeckou obuv na trail a silniční běh, který bude odpovídat požadavkům testovací skupiny (18+, minimálně 3 tčicetiminutové běhy týdně, minimálně dva roky na závodění v běhu, stabilní výkon během posledních dvou let, stejné boty na trénink i závody)
– Ke každé botě bude náhodně vybráno 50 běžců, jejichž výkonnost před testem bude zaznamenána. Budou podstupovat výkonnostní testy každé tři měsíce a bude probíhat monitoring jejich zranění. Samotný test bude probíhat 12 měsíců.

Výsledky budou srovnány podle vlivu bot na výkon a míru zranění a testované boty budou seřazeny do dvou kategorií – nejlepší silniční a nejlepší trailové běžecké boty.

Sponzoring výzkumu nebude umožněn  výrobcům bot, pouze třetím stranám které nejsou ve výzkumu zainteresovány.

Přípravná fáze by měla začít během tohoto léta a samotná studie by měla probíhat na přelomu let 2012 a 2013 s tím že výsledky budou známy v březnu 2013.
____________________________________________________________________________________________

Samozřejmě, že člověk napadá hned plno otázek a rozporů (hned první je, že bota samotná je pouze jeden z faktorů výkonu a téměř bych řekl, že má spíš malý, než zásadní efekt..) ale zároveň to vypadá velice zajímavě. Je pozitivní, že se jedná o nezávislou studii, vyprovokovanou zvenčí a ne zevnitř firmy, která na trhu působí. Je pozitivní, že celá studie je přehledně a jednoduše promyšlená a výrobci budou moci sami vybrat botu, která se jí zúčastní (nebo se studii úplně vyhnout, což samo o sobě může něco znamenat). Nemyslím, že bychom se na jaře 2013 dočkali nějakého zásadního překvapení, ale..  možná se dozvíme něco, co jsme netušili..))

V tuto chvíli probíhá příprava realizace studie.

O vývoji tu najdete aktuální informace ..

This site is protected by Comment SPAM Wiper.